CZYM ODŻYWIAJĄ SIĘ KOSMONAUCI?

25 września w Bibliotece Uniwersyteckiej UWM w ramach 17. już edycji ODNiS odbyły się organizowane przez Oddział w Olsztynie i w Białymstoku z siedzibą w Olsztynie warsztaty popularnonaukowe związane z zagadnieniem przedłużania trwałości żywności.

Uczniowie mieli okazję zapoznać się m.in. z „Kosmiczną żywnością” produkowaną z myślą o kosmonautach, „Starymi i nowymi kiszonkami”, czyli kulinarnym trendem na znaną od wieków fermentację oraz „Wędrówką mleka – od krowy do mlecznych produktów fermentowanych”, podczas której dowiedzieli się o wpływie jakości mleka krowiego na technologiczną przydatność w mleczarstwie, a także na własne oczy zobaczyli proces powstawania jogurtu, kefiru i twarogu. Warsztaty zostały zrealizowane przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i dotarły do ok. 250 uczniów. Z Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki corocznie korzysta kilka tysięcy odbiorców.

   


Fot. A. Kurczak, Archiwum Oddziału PAN w Olsztynie i w Białymstoku

Więcej informacji znajdą Państwo na oficjalnej stronie Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.